Οι καταρράκτες παίρνουν το όνομά τους από το χωριό Νεμούτα, που βρίσκεται στην ορεινή Ηλεία, σε υψόμετρο 562 μέτρων. Η προέλευση αυτής της εξαιρετικής ονομασίας παραμένει αμφίβολη, καθώς δεν είναι σαφές εάν πηγάζει από παλιό σλάβικο τοπωνύμιο, από αρχαία ελληνική λέξη που σχετίζεται με βοσκοτόπια ή από τα χρόνια της Φραγκοκρατίας στην Πελοπόννησο.
Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι οι Κένταυροι ζούσαν στη δασική περιοχή που σήμερα αναφέρουμε ως φαράγγι του Ερυμάνθου, ενώ στα νεότερα χρόνια οι τοπικοί θρύλοι το θεωρούν κατοικία νεράιδων. Οι καταρράκτες αποτελούν μέρος του συστήματος που δημιουργεί ο Ερύμανθος καθώς κατεβαίνει από το ομώνυμο βουνό προς τον Αλφειό, με τον οποίο τελικά ενώνεται. Καταλήγουν κυρίως στη ρεματιά του Άμπουλα και στο φαράγγι του Χαρατσαρίου.
Η Νεμούτα βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Ηλείας, της Αρκαδίας και της Αχαΐας, απέχοντας 42 χιλιόμετρα από τον Πύργο. Αν ταξιδέψετε από την Αθήνα, η καλύτερη διαδρομή είναι να πάρετε την επαρχιακή οδό Κορίνθου-Τριπόλεως και να βγείτε από την έξοδο της Αρχαίας Ολυμπίας. Από εκεί, θα χρειαστείτε ακόμα 2 ώρες περίπου για να φτάσετε στο χωριό.